Alla inlägg under november 2011

Av ko-liza - 21 november 2011 20:57

Jag har en dum spegel i mitt badrum. För den visar så fel. Det är nästan som man vill rygga några steg tillbaka (helt omöjligt om man inte vill hamna i badkaret) när jag får syn på mig själv. För vad ful man har blivit på utsidan. Shit vad hände igentligen??? Jag var smal, vältränad och i några ögon snygg. Den mesta av extra kilona kom ju rätt snabbt efter man slutade med korna. Lika mycket mat och nästan inget arbete. Det är ju som att utfodra en ko som är på väg till sinläggning lika mycket som en högproducerande. Det går ju inte, vet ju alla.....


Hm skärpning!


Speglar ja, de är konstiga saker. Jag skulle gärna ha en uppgradering av min - så man kan se insidan. Ja, nu menar jag inte att jag vill se precis vad som finns på min insida för jag har en ganska klar uppfattning hur man ser ut på insidan som människa. Nej, jag menar hur man skulle se ut på utsidan om spegeln skulle beräkna med hur man är.

För hur är man igentligen.

Hur många gånger har man inte fått svara på det och hur ärlig kan man vara. Och vet man det själv igentligen. Behöver man inte få andra att berätta det för en så man verkligen vet. Men man kanske bli missuppfattad och det får ju inte ske, för det är ju fel. Det är ju inte jag. Eller? Men hur många gånger har man ljugit för sig själv och för andra. För vem vet vem man är igentligen?

För att bara enkelt att bara svara brukar jag säga. Jag är en komplex person i min enkelhet. Enkel och rätt eller svårt och fel beroende hur man ser det.

Flummigt värre.


För nytillkommna läsare : Välkomna och jag är....

nyligen exmjölkbonde

driver ett hotell för kvigor

bor i ett stort hus tillsammans med en syster och en far

ägnar stor del åt dator, film och tv-serier

har aldelles för mycket fantasi för mitt eget bästa

exempel, jag har dagdrömt att jag har slagit ihjäl Bella bara för att se reaktionen hos Edward och Jacob

dejtat Aragorn, och ändrat hela slutet på Harry Potter

När jag har tråkigt, skäller jag på mig själv och vet att jag vet bättre.

Är väldigt dålig på det mesta men rätt bra på kor

När jag vill ha uppmärksamhet ställer jag mig på kortsidan av foderbordet och sjunger en snutt, läser en dikt eller berättar en rolig historia. Det är genast 70 st som iaktar och lyssnar på mig

Önskar mig en häst i julklapp. När det är som lerigast och mörkast


Mer skriver jag inte för då knackar säkert männen i vita rockar på min ytterdörr imorgon. Det hinns inte med för jag ska städa och ta ner tapeter


Borde skriva förlåt för denna flummblogg. Men för mig betyder förlåt, att man ångrar sig och lovar att inte gör om det man säger förlåt för. Med all säkerhet kommer det fler flummiga bloggar från mig.


   


Av ko-liza - 18 november 2011 10:20

I senaste nummret av tidningen Husdjur kunde man läsa att det finns bönder som tycker Holstein har blivit för stora och ville dra i nödbromsen. Rasen Holstein är stora i antal och i storlek då den är den största mjölkrasen i världen. Jag själv tycker inte detta är några större problem och om jag hade tyckt det så är det inget stort problem att lösa. 


Avel är det roligaste som finns, speciellt på kor för det man behöver ha mest är tålamod. Det har jag. Det tar tre år från upptinad spermie till en färdig mjölkko. Det är en lång tid. Man måste tänka långt. Man ska alltid seminera för att få en bättre avkomma än den man seminerar för dagen. Det är det som är grejjen med det hela. Att hela tiden få bättre och bättre djur. Avel är avel man kan göra nästan vad man vill, bara man har tid. Nu får man tyvärr inte leva i flera hundra år men man kan komma rätt långt ändå. Jag som djurägare och djurskötare kan bestämma precis vad jag vill ha för kor. Sätta upp ett mål och jobba för det.


Alla vill ha en ko som lever länge. Jag behöver inte skriva in att hon ska ha bra hälsa, vara foglig, mjölka bra, ta sig lätt mm mm för förutsättningarna för att hon ska leva länge i stall är just dom sakerna, annars utgår hon snabbt ur besättningen. Det är ett pussel att få den perfekta kon, jag har inte lyckats och det är lite svårare nu när man inte har några mjölkkor själv....


Om man tar storleken på en holstein som jag själv tycker är rätt lagom vid 150-160 för mitt stall. I Sverige mäter holsteinkorna i snitt 145,1cm i korshöjd. I andra länder är holstein mycket större än i detta land.


Om man nu skulle tycka att sina egna kor är för stora för sitt stall finns tre lösningar.

Antigen bygger man om och anpassar måtten till korna och slutar snåla på utrymmen för djuren. Gångar och bås mm.

Eller så väljer man tjurar som ger mindre djur. Det tar minst tre år. Om man är riktigt bundis med viking kan man säkert få deras supertjur Rögild till ett bra pris. Det blir pyttesmå kor efter honom. Det tar flera generationer att bli av med.

Sista förslaget, byt ras. Skaffa Fjällkor eller Jersey - då är storleksproblemet löst.


Det jag vill ha sagt är att sluta skapa problem för något som inte existerar. Man kan forma sina egen kor, det finns mängder av tjurar av rasen holstein att välja på. Så välj dom som ger kor som du vill ha. Det är inte svårare.


 Det var nog allt för denna gång!           

Av ko-liza - 17 november 2011 17:46

På en snygg screensaver


Tack syrran!!

Av ko-liza - 17 november 2011 17:01

Idag drar det igång en ny tv-serie. Grimm heter den, har sett de tre första avsnitten. Lite för tidigt att säga om den är bra eller ej. Nya Charlies Angels las ner efter 4 avsnitt så man vet inte riktigt vad som går eller ej. Brukar ha som regel att det är okej att börja titta på en serie om den gått minst 2 säsonger. Bara för att vara säker på att den fortsätter ett tag. Men nu skiter jag i det.


En serie som fungerade väldigt bra var 'Allo 'Allo! Nu kanske man inte kan jämföra just klimatet förr och nu när det gäller tv-serier. För det fanns inte så många att välja på då. Men denna håller än idag. Tack syrran för att jag fick låna den. Och skratta så jag nästan får kramp i magen.


Idag har jag hälsat på bästaste Linda och ätit våfflor. Mums vad gott     

Av ko-liza - 15 november 2011 17:12

Precis skickat iväg en beställning på en ny dator. Tyckte det var dags att byta. Har haft denna i fyra år nu. Syrran vill ha den, hennes bärbara är bara ett ögonblick från att skrota sig själv.


På måndag kommer målaren och tittar på rummen som ska piffas upp. Första rycket blir det tre rum och storhallen. Har inte ens valt vad vi ska ha för tapeter ännu. Får åka in till stan och välja. Ska bli så fint   



Sedan blir det nog ingen projektor i hallen...för mycket att läsa på innan man vågar köpa. Blir en stor TV-skärm, lite mer att lita på.   



Nu ska jag skutta ut till djuren!  

Av ko-liza - 14 november 2011 19:11

Måndag igen. Börjar likna lite mer vinter med liiiite frost och ett mycket tunt lager av is på vattnet. Idag har jag mest försökt återhämta mig från mina skador från igår. Tydligen fick jag några smällar som jag inte tyckte var så farliga, men kroppen sa annat. Men blåmärken är ju rätt snyggt ehum. Ryggen värker med och mitt egna finger har svullnat upp. Och nej det är inte synd om mig, jag har nästan bara latat mig idag. Ett års semester är inte så dumt   om man nu kan kalla det semester som jag har...... Men inte mycket jobb blir gjort och det är rätt gött.  


Hittade ett fint godispaket med ett helt oemotståndligt pris när jag strosade runt på ica. Godisarna var lagom gamla och sega så de kommer nog räcka ett tag. Fast inte för länge datumet går ut nästa vecka.....  


Nu ska jag ut och seminera en tokbrunstig kviga. Dexter heter hon och det var henne jag skrev om i en annan blogg. Hon terroriserade oss med att vägra att följa med hem från somarbetet. Så hon blev rätt vild med tiden. Nu när hon är fast i stallet så är hon en kelgris. Om hon bara hade fattat att vi är samma personer nu som då. *suck* Djur är så puckade!!! Men rätt bra att ha ändå!


Kram!   

Av ko-liza - 13 november 2011 15:04

  Denna fina söndag har jag klippt kvigor. Det är lika spännande var gång, för oj vad det kan gå ibland. Idag har jag haft supersnälla kvigor som stått som ljus, lite mellanbråkiga som tycker att sitta fast med huvudet högt är inge kul så jag försöker komma loss,men lyckas inte så jag står nog still. Sedan kommer man till den gruppen som är lite värre. De står inte still alls och tror att dom säkert får tio poäng om dom träffar mig med svansen i mycket hög hastighet. Men det går att klippa dom. Sedan har man de värsta av de värsta som lyckligtvis endast var en styck idag. Jagtrorattjagskadögruppen. Dom är inte att leka med direkt. Hon lyckades stegra sig så hon välte. Lyckades komma upp själv (imponerande) stegra sig igen, lyckades trassla in frambenen i frontgrinden (focus) Så stod hon ett tag rätt stilla så jag lyckades klippa lite. Men sedan var det kört. Hon skrek och skrek, precis som en nyfödd kalv kan göra och man grabbar tag i dom. Hon lyckades trassla loss frambenen, nästan riva av sig öronmärket från höger öra och få in en tiopoängare så mina hörselskydd for rätt långt. Som tur landade dom på gången och inte i rännan. När jag gick för att hämta hörseskydden så stegrade hon sig igen, fastnade med båda frambenen och stöp ihop. Aaahhhh hur svårt kan det vara att stå still igentligen. Denna gång kom hon inte upp så jag fick lossa grimman och bända tillbaka fossingarna. Hon vägra ställa sig upp när jag tittade på så jag in för att äta lunch. Stönlägg!!! Nu hoppas jag bara att hon inte kastar. För det vore inte vidare bra.

Hon står upp nu och idisslar så det är ju bra.


Innan man kan göra något efter man har klippt nötter så måste man duscha, lääääänge. Jag fattar inte hur deras hår verkligen kan hamna precis överallt. Så man känner sig lite som en igelkott fast åt andra hållet.


Idag ska Amber springa på travbanan så jag håller tummarna!


      

Av ko-liza - 12 november 2011 21:24

Sista dosen Windbrook. Känns lite vemodigt att inte få mjölka in några döttrar efter honom själv. Har en Lisa efter Titanic som är dräktig med honom. Hon gick inte att sälja för att hon har staf.a Men det är en fin ko, hoppas hon kan bli EX nästa laktation. Hur jag nu ska få juvret på plats....blir jobbigt att mjölka en ko bara för det. Men det löser sig. Eller bara och bara en EX är alltid en EX och det är roligt att få. Hennes mormor fick ju EX92 två gånger  


Kon som blev seminerad är Bubble. En rätt fin Champion x Titanic. Hon blev väldigt dålig efter sin andra kalv så hon sinades ner. Har en köpare på henne om hon blir dräktig. Vore roligt och se hur mycket hon kan mjölka. Mjölkade strax över 12000 redan som 1.a kalvare och snygg med.


Annars rullar det på. Vi har nästan bestämt hur vi vill ha rummen i huset. Väggar, tak och golv ja nästan allt bli omgjort. Kommer att bli toppen när det är klart. Men nu är det massor som ska fixas innan jul. Nästa år blir det badrummen och köket som ska bli omgjorda. Spis ska vi köpa innan jul. Plattorna lever sina egna liv och det är en konst i sig att laga mat på plattor som antingen inta alls blir varma eller konstant är på nian.


Nä, här kan man ju inte sitta.  

Kram!      

   

Presentation

Fråga mig

3 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8 9
10
11 12 13
14 15
16
17 18
19
20
21
22
23
24
25 26
27
28 29 30
<<<
November 2011 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards